Hervormde Gemeente te Ruinerwold

Overdenking Overdenking

De Veertigdagentijd is inmiddels weer begonnen. Een tijd, net als de Adventsperiode, of de Goede Week, waarin je als gelovige je als het ware voorbereidt, toespitst en hoe snel kun je niet afgeleid zijn door van alles en nog wat. Maar de verhalen, de liederen en de liturgie nemen je gelukkig iedere zondag weer mee. Ze nemen je mee op weg naar het grote feest, mee met Jezus, op weg naar Jeruzalem.

In de Veertigdagentijd past een meer biddende houding. Juist nu, nu het leven van Jezus zelf zich ook zo lijkt te concentreren, zich zo gaat toespitsen op waar het hem nu werkelijk om gaat; zich te geven voor deze wereld. Als we dat voor ogen willen houden, zullen we dus mee moeten gaan. Mee moeten gaan in die geconcentreerde houding, in een houding van bezinning en gebed.

Dit zijn allemaal grote woorden. En grote woorden zijn vaak maar moeilijk te verwerkelijken, want dan verwachten wij ook grootse daden. Wij verwachten resultaat; van ons eigen leven, van ons geloof, van Godswege. We maken het ons dan niet alleen onmogelijk, we gaan dan ook te snel. Een geconcentreerde houding, een houding van gebed, betekent niet direct resultaat, het betekent een weg gaan. Augustinus heeft het ooit heel mooi verwoord: “uw verlangen, uw roeping verstaan, is uw gebed”.

Bidden is (ook) het verlangen naar God zelf. Het is je verlangen naar Hem openen, en zo ook op het spoor komen wie jezelf bent en hoe God je wil als mens door Hem geschapen. Zo wordt bidden ook tot roeping en tot bestemming. Tot menselijke bestemming.

In deze weken waarin we ons voorbereiden op het feest van leven, zou dat ons kunnen helpen. Leven vanuit bezinning en gebed als een leven vanuit je verlangens naar God, naar een bestemming voor jezelf, met een roeping

Ds. Eric van Veen

Vergadering Ouderlingen
datum en tijdstip 04-03-2024 om 19.30 uur

Vergadering Diaconie
datum en tijdstip 05-03-2024 om 19.30 uur

Vergadering Kerkrentmeesters
datum en tijdstip 05-03-2024 om 9.30 uur

Repetitie Con Amore
datum en tijdstip 06-03-2024 om 19:30 uur

Blijdenstein 3
7961 LH Ruinerwold

Wij ontmoeten u graag in onze
dienst op de zondagmorgen;
aanvang: 10.00 uur.

Voor informatie over kerkdiensten in het algemeen.
Voor concrete informatie over de kerkdienst
voor vervoer of oppas

Diensten luisteren

Contact met de kerk

Bij vreugde en verdriet
ledenadministratie

wacht u op bezoek?
 voor info

KERKDIENSTLUISTEREN

kaarsje aansteken

dit kunt u doen op zondag

Kerk(gebouw) ook voor u!

Verhuur kerk en Munnekeweer.

Twaalf Apostelenboom

in beeld en gedicht